Valikko

logo vaaka

Kimpassa kaadetaan

Ei ole liioiteltua sanoa, että Kimppa on Mikkelin keilahistorian menestyksekkäin seura. Niinpä Kimpan perustuksille kesällä 2012 perustetun St. Michel Bowlersin puheenjohtaja Kalle Haapanen määräsi minut muistelemaan vähän Kimpan vaiheita. Savossa vastuu on pyytäjällä.

Urheilutalon vuonna 1963 avatun 4-rataisen hallin keilannostajapojat saivat raskaan mutta huonosti palkatun työn luontaisetuna keilata vapailla radoilla. Oltiin muuten Suomen nopeimpia. Nostettiin myös toisillemme. Opittiin aika nopeasti keilaamaan. Innostuttiinkin ja vuonna 1965 Mikon Baarissa vähän allekirjoittanutta isommat tai ainakin vanhemmat pojat päättivät perustaa oman seuran, Kimpan. Hetikohta siihen itsekin liityin.

Kilparadoille ei menty nöyristelemään. Kolmen vuoden sisällä kimppalaiset voittivat muun muassa kaksi kertaa BSM-kisoissa joukkuemestaruudet, kolmas tuli vuonna 1983. Näistä kultamitalisteista hallilla haahuilevat yhä allekirjoittaneen lisäksi Rauno Haapanen, Kari Häkkinen ja Juha Nykänen. Sorry, jos joku unohtui. Tulihan seuraan pari nuorten SM-hopeaakin, joista toisen voitti Juhani Lankinen. Kimpan poikia kaatoi myös nuorten maajoukkueessa, Tarkiaisen Hannu puki kaksi kertaa jopa miesten maajoukkuepaidan.

Huipullakin heiteltiin

Maaherrankadun vuonna 1981 avatussa modernissa hallissa oli Suomen ensimmäiset laminaattiradat. Melkoista herkkua narunostureiden jälkeen. Kimppalaiset oppivat modernien ratojen salat nopeasti ja seuran pelaajat napsivat vuodesta toiseen roppakaupalla Mikkelin mestaruuksia kaikissa sarjoissa, myös naisten kisoissa. 

Komeimmat meriitit Kimpalla on SM-kisoista. Maaherrankadun halliin hallimestariksi saatu Hannu Närhi voitti Kimpan paidassa SM-hopeaa kahdesti (1983 ja 1994) ja kerran SM-pronssia (1984). Heinolan Ekassa vasuroidessaan Hannu voitti 1979 SM-kultaa. Maajoukkueen vakiokalustoon kuulunut Närhi oli jopa joukkuemaailmanmestari (Caracas 1983). 

Kimppa voitti upeasti SM-joukkuekullan 1989 Kupittaalla porukalla Hannu Närhi, Juhani Lankinen, Rauno Haapanen ja Asko Pippuri. 

Hieno jakso oli myös kolmen kauden taival SM-liigassa. Sinne Kimppa nousi Lahden karsinnan, missä pelattiin parasta keskiarvoa siihen asti ikinä, kautta suunnilleen vuosi per sarjataso -vauhtia. Ei mitään paineita, mutta nythän St. MIchel Bowlersin tavoite on nousta samalla vauhdilla pääsarjaan. Voin vinkata, ettei ole ilmoitusasia. 

Yksi asia on vielä pakko mainita. Mikkelin keilahistorian ensimmäisen virallisen kolmesatasen kaatoi 15.11.1987 kukapa muukaan kuin Pekka ”ei ollu kaunis kaato” Horttanainen. Taitaa Pekalla olla vieläkin ranteessaan keilaaja-kultaseppä Paavo Matiskaisen lahjoittama kultakello.

Hyvää meininkiä ja yhteisöllisyyttä

Kimpan alkuvuosina meitä oli vähän ja olimme keskenämme hyviä kavereita – jos ei oltu hallilla, missä kyllä lähes asuttiin, oltiin pohtimassa vaihtelevien rataolosuhteiden haasteita keilaaja Kake Juvosen (SaKe) Mikon Baarissa. Seurahenki oli hieno. 

Täytyy sanoa, että nyt uudessa hallissa vanhalla kassulla seurassamme on myös erinomaista tekemisen meininkiä ja upeaa yhteisöllisyyttä. Kimpassa isolla ja hauskalla porukalla kaadetaan. Ei ihme, että tämä vanha sotaratsukin tököttää aika usein vauhtiviivalla nasu kohti keiloja. 

Kun vielä päästäisiin pärjäämisessä esi-isä-Kimpan tasolle niin sepä tekisi hyvää Mikkelin keilailulle. Ai niin. Vielä tuli mieleen, että kun Kimppa oli kultaisella 1980-luvulla SM-liigassa, seuran puheenjohtajana oli Rauno Haapanen. Ei nytkään mitään paineita ainakaan nykypuheenjohtaja Kalle Haapaselle….

Markku Lahikainen 

Kimppa sm liigaan.

Heikki Pylkkänen, Esko ”Lennu” Kuronen, Simo Horn, Hannu Tarkiainen, Juhani ”Jusu” Lankinen ja Markku Lahikainen myhäilevät Lahden keilahallin edessä vuoden 1981 keväällä. Tiukka karsinta on juuri päättynyt ja Kimppa oli noussut SM-liigaan.

Kirjaudu sisään

Salasana unohtunut? / Käyttäjätunnus unohtunut?